Historia
Jänkisjärvi sjö är en del av källan till Sangisälven och själva sjön är 3 x 1,5 km stor, men endast ca 2 meter djup på det djupaste stället.
Det hela började med att en viss Johan Olovsson Yrjänä utvandrade från Alkkula för att etablera ett nybygge vid Jänkisjärvi i slutet på 1720-talet. Sjön var sedan tidigare ett av hans gamla fiskevatten. Där tog han namnet Jöns Olofsson Jänkisjärvi. Han är en anfader till släktena Mettävainio, Mäkipiha, Töyrä och Ylinenpää. Byn växte så 1766 var det 18 mantalsskriva i byn och 1807 var det 84 st. Enligt en liten uträkning som jag gjorde fanns det 9 gårdar i byn 1807.

I boken Bondeskalden Antti Keksi skriver Erik Wahlberg.

Olof Jönsson son Jöns Olofsson, född 1677, död 1763, hade enligt en anteckning i 1728 års generalmönsterrulla "flydt till skogsmarken och deras Träskfiskie derest han optagit ägor". Detta träskfiske var i Jänkisjärvii svenska Övertorenå församling och Jöns Olofsson nybygge motsvaras i dag av hemmanen Jänkisjärvi 1-5
Pirttijärvi och Mukkajärvi grundades några år senare av soldaten Lars Larsson Lorf som också var från Alkullen.
Till Kurajärvi kom Nils Larsson Lorf för att bosätta sig och året var 1748.

Källa: Tornedalens historia II, Evald V


På östra sidan sjön finns "late Jakobs grav". Det var en tillfällig begravningsplats som användes under 1800-talet om någon dog under sommaren. Då det var svårt att frakta dom till kyrkan så då begravdes dom här temporärt.

Lärar jobb i Jänkisjärvi

Ju 88 A-4 med förbandsbeteckningen 4D+IP
Den här maskinen är med stor sannolikhet den Ju 88 A-4 med förbandsbeteckningen 4D+IP som havererade norr om Jänkisjärvi den 28 augusti 1942 på grund av att bränslet var slut. Det var E. Hannu som först upptäckte planet när han var på väg till en myrslåtter. Då fick den annars lugne bråttom att ta kontakt med myndigheterna. Besättningen hade redan lämnat maskinen med fallskärm som efter nedslaget var tillräckligt intakt för att demonteras. Besättningen tog sig till fots tillbaka till Finland utan att komma i kontakt med svensk militär eller myndigheter. Delarna samlades ihop på skolgården och forslades iväg för att undersökas i Linköping. En del hann säkert plocka åt sig någon bit att ha som minne.

Källa: Jan "Flygare" Erikson och L. Björkman